פרויקט השפפים - מודל ייחודי לטיפול בחצרות בניינים משותפים
סיכום מפגש עמיתים – מובילי אקלים וקיימות בערים החברות ב"אמנת האקלים" ותכנית "ברית ערים לאיכות חיים וסביבה" של פורום ה-15 – 16.3.2023
לצפייה בסדר היום של המפגש לחצו כאן.
המפגש התקיים בשיתוף ובהובלה מקצועית של השירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה, והתמקד בנושא השפ"פים - שטחים פרטיים פתוחים (חצרות הבתים, שבילים פנימיים, חניות ועוד). שטחים אלה נופלים בין הכיסאות במקרים רבים שכן לתושבים לא תמיד ברור מי האחראי על תחזוקת וניקיון השטח – דיירי הבניין או שמא העירייה? לעתים רבות הופכים השטחים הללו למוזנחים ואפילו מסוכנים, לעתים נתפסים על-ידי גורם פרטי ולא משמשים את כלל תושבי הבניין, לעתים משמשים לשימוש אחר ולא משרתים את ייעודם המקורי.
במדינה הולכת ומצטופפת בקצב דרמטי, שימוש מיטבי בשפ"פים הוא הזדמנות לעיר - הזדמנות לייצר מענה הן לצרכים קהילתיים וחברתיים והן למשבר האקלים, ועירייה שתשכיל להשתמש בהם תרוויח פעמיים תוך כדי יצירת רווחה לתושביה.
במפגש שמענו על פרויקטים מעוררי השראה מערים שונות - עכו, מגדל העמק ואשדוד, אשר במסגרתם מיושמים מנגנונים שונים המאפשרים לתושבים לשקם, לטפח, לתחזק וכמובן גם להנות מהחצרות המשותפות, לאורך זמן, וזאת ללא תלות במימון חיצוני. המודלים שהוצגו מכוללים שינוי משמעותי בסביבות החיים של אוכלוסיות רבות מהן כאלו שחיות בעוני עמוק.
במפגש השתתפו למעלה מ-50 מובילות ומובילי אקלים, קהילה ותכנון עירוני בעיריות.
טרגדיית השפ"פים – אתגרים בניהול שטחים פתוחים משותפים | שירה לובודה ליכטנבאום
על הדוברת: שירה הינה מתכננת ערים אשר חקרה את נושא השפ"פים במסגרת לימודיה, בין היתר הוציאה יחד עם פרופ' גלעד רוזן מהאוניברסיטה העברית פרסום שנקרא "טרגדיית השפ"פים".
להלן קישור למסמך טרגדיית השפ"פים.
על ההרצאה: בהרצאתה ביססה שירה את הגדרתם של השפ"פים וסקרה את הסיבות העיקריות אשר הובילו להיותם שטחים מוזנחים היוצרים לא פעם מפגעים במרחב הציבורי בעיר.
מודל השפ"פים – עיריית עכו | נורית אזולאי ואלון שטייר
על הדוברים: נורית הינה מנהלת אגף אמרכלות וחשבת מנהל תפעול בעיריית עכו, ואלון הינו מנהל פרויקטים במינהל התפעול של העיריה, יחד הם מובילים את פרויקט השפ"פים בעיר.
על ההרצאה: בהרצאתם סיפרו נורית ואלון על המודל שפותח בעירייה - כיצד התחיל וכיצד הוא מתופעל. התייחסו לפתרון האתגרים שעלו – מודל התשלומים, הסדרת הפן המשפטי שמאפשר לעירייה לפעול בשטח שאינו בבעלותה, הציגו את היקפי הפרויקט והשפעתו על העיר ושיתפו על מודל התפעול שנעשה באמצעות חברת המשקם אשר מפעילה עובדים בעלי מוגבלויות.
פרויקט החצרנות – עיריית אשדוד | יעקב ביטון
על הדובר: יעקב הינו ראש מינהלת רובעים סיטי ומע"ר בעיריית אשדוד ובין היתר משמש כממונה פרויקט החצרנות בעיר.
על ההרצאה: פרויקט החצרנות באשדוד נשען על ארבעה רגליים - אגף הנטיעות העירוני (גנים ונוף), מערך הגבייה מהתושבים, העברת התשלום לקבלן המבצע ומנהלת הרובע אשר משמשת כמתכללת לפרויקט ואמונה על הקשר עם התושבים דיירי המבנה. הפרויקט באשדוד מתמקד ברובעים העתיקים של העיר.
ליווי קהילתי בפיתוח פרויקט השפ"פים – עיריית מגדל העמק | שרון קסיס
על הדוברת: שרון הינה מפקחת עבודה קהילתית במחוז חיפה והצפון של משרד הרווחה והביטחון החברתי.
על ההרצאה: אחד האתגרים המשמעותיים בתחזוקת השפ"פים הינו הצורך בהתארגנות משותפת והעבודה הקהילתית יכולה לספק מענה בדיוק למכשול זה. שרון הרחיבה על ההיבטים החברתיים והקהילתיים של ביסוס פרויקט שפ"פים בעיר כולל תהליך רתימת התושבים ושיתוף הציבור וההסברה לאורך הדרך.