בעקבות הצלחת המחזור הראשון של הקורס "העיר הישראלית 2030: תכנון עירוני מחוץ לקופסא", נפתח בסוף 2018 מחזור שני של קורס זה, ביוזמת פורום ה-15, בריכוז אקדמי של עמותת "מרחב" ובשיתוף עם מינהל ההדרכה של מרכז השלטון המקומי. הקורס התקיים בקמפוס UniverCity ונרשמה בו השתתפות שיא של למעלה מ-40 משתתפים. הקורס הינו ייחודי וחדשני בתחום, וכלל שמונה ימי לימוד מלאים, אשר כללו שני סיורים, סדנאות מעשיות והרצאות מאת המרצים המובילים בארץ בתחומים הרלוונטיים.

לקריאת סילבוס הקורס לחצו כאן

להלן סקירה של מפגשי הקורס:

המפגש הראשון שהתקיים ב-25.12.18 עסק בעירוניות בישראל, ונפתח בהרצאתו של עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, על אתגרי העירוניות בישראל. יתר המפגש עסק בעיקר בנושאי אתגר הציפוף, תכנון לאנשים, מאפייני העיר, עירוניות טובה והיבטים חברתיים בתכנון עירוני.
 
במפגש זה הרצו: עו"ד איתן אטיה, פרופ' אדר' זאב דרוקמן, אדר' ליאת איזקוב בן שטרית, פרופ' אדר' הילל שוקן, אדר' גל גבריאל ויינון גבע.

מהרצאתו של עוד איתן אטיה

 [תמונה מהרצאתו של עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15. צילום: פורום ה-15]

המפגש השני שהתקיים ב- 1.1.19 עסק בצפיפות ואיכות החיים העירונית וכלל סיור עירוני בתל אביב, שהתקיים בסביבת כיכר גבעון, רחוב הארבעה, הסינמטק, גן קרית ספר ומתחם השוק הסיטונאי לשעבר. את הסיור הדריכו יודן רופא וגלי פרוינד. לקריאה נוספת בדף הפייסבוק של עמותת מרחב אודות הסיור לחצו כאן.

 יתר המפגש כלל הרצאות בנושאי המרחב הציבורי, תכנון מוטה תחבורה ציבורית ועירוב שימושים, מודלים לצפיפות גבוהה (דוגמאות מהולנד), ופסיכולוגיה של צפיפות. המפגש נחתם בשיח עמיתים בו הציגו משתתפי הקורס שאלות ותובנות משני המפגשים הראשונים.

במפגש זה הרצו: עדי לוי טראו, ד"ר יודן רופא, אדר' הגר צור וד"ר מיכל מטרני.

סיור בהדרכת יודן רופא וגלי פרוינד

[תמונה מהסיור בהדרכת יודן רופא וגלי פרוינד. צילום: עמותת מרחב]

המפגש השלישי שהתקיים ב- 8.1.19 עסק בנושא "האדם במרכז" ונפתח בהרצאתה של דבורה פריד בנושא תכנון עירוני לילדים ופעוטות כמנוף לעירוניות. לקריאה נוספת בדף הפייסבוק של עמותת מרחב אודות ההרצאה לחצו כאן.

יתר המפגש כלל הרצאות בנושאי פלייסמייקינג ("יצירת מקום") ודיור חברתי. המפגש כלל סדנה מעשית בנושא חוויית המרחב הציבורי מנקודת מבט המשתמש/ת, ונחתם בשיח עמיתים אודות תובנות שעלו מהסדנה ומההרצאות במפגש.

במפגש זה הרצו: דבורה פריד, דנה גזי וסבסטיאן וולרשטיין.

סדנה המעשית בנושא חוויית המרחב הציבורי מנקודת מבט המשתמש

[תמונה מהסדנה המעשית בנושא חוויית המרחב הציבורי מנקודת מבט המשתמש/ת. צילום: עמותת מרחב]

המפגש הרביעי שהתקיים ב-15.1.19 עסק בניידות בעיר והתמקד בנושאי הליכתיות, שימוש תחבורה אוטונומית על מנת להנגיש את המרחב הציבורי למשתמשיו, ותכנון מרחבי חדשני לפיתוח עירוני ותחבורתי. במפגש הוצגה תכנית האב החדשה לתחבורה בת קיימא בעיר תל אביב-יפו, והתקיים סיור בנושא "עצים וצל במרחב העירוני" בהנחיית אדר' שחר צור. לקריאה נוספת בדף הפייסבוק של עמותת מרחב אודות הסיור לחצו כאן.

המפגש נחתם בשיח עמיתים שעסק בשאלה "כיצד עוברים לתכנון הוליסטי של ניידות בערים שלנו?"

במפגש זה הרצו: אדר' מיכל לביא טאוסיג, נחמן שלף, יואב לרמן ועלמה צור רביבו.

סיור עצים וצל במרחב הציבורי

[תמונה מהסיור "עצים וצל במרחב הציבורי". צילום: פורום ה-15]

הרצאה

[תמונה מהסדנא בנושא "הצגת מקרי בוחן עירוניים משולחן העבודה של משתתפי הקורס". צילום: פורום ה-15] 

המפגש החמישי שהתקיים ב- 22.1.19 עסק בנושא עירוב שימושים וכלל הרצאה של נחמן שלף בה הציג נתונים על שיעור ההשקעה בתחבורה ציבורית לתושב, מהם ניתן לראות, למשל, שבראש העין מושקעים יותר כספים בתחבורה ציבורית מאשר בפתח תקוה, ובמודיעין עילית יותר מאשר בתל אביב. בנוסף הציג כי 97% מקווי התחבורה הציבורית אינם מספיק תדירים.


בסדנא בנושא "הצגת מקרי בוחן עירוניים משולחן העבודה של משתתפי הקורס", שהתקיימה במפגש, דנו המשתתפים בסוגיות בוערות שנמצאות על שולחנם: למה הגן הציבורי שהוקם בעיר לא מושך מבקרים? כיצד מעודדים הליכתיות בערים עם טופוגרפיה הררית? איך נוכל למנוע מהשכונה החדשה המתוכננת בעיר להפוך לשכונת שינה? לא הופתענו לגלות, שכאשר עובדים בצוות מגיעים לפעמים לפתרונות טובים ויצירתיים יותר.

יתר המפגש כלל הרצאות בנושאי עקרונות וכלים וליישום עירוב שימושים, מכסות קרקע לצרכי ציבור, החשש ממטרדים והבסיס הרגולטורי לעירוב שימושים. 

במפגש זה הרצו: ליאת איזקוב בן-שטרית, נחמן שלף, צביה אפרתי ואסנת ארנון.

תמונה מהסדנא בנושא הצגת מקרי בוחן עירוניים משולחן העבודה של משתתפי הקורס

 

[תמונה מהרצאתו של ד"ר ניר מועלם, בה חילק למשתתפים חלקים מבניין מתפורר, אותם ניתן לראות בפינה הימנית העליונה של התמונה. צילום: עמותת מרחב]

המפגש השישי שהתקיים ב- 29.1.19 עסק בנושא התחדשות עירונית וניהול וכלל הרצאה של נחמן שלף בה דיבר, בין היתר, על כך שהפיתוח הכלכלי בערים לא רק עולה ככל שהעיר גדולה יותר, אלא גם עולה באופן יחסי לגידול - במילים אחרות, עיר x שגדולה פי שניים מעיר y לא תייצר פי שניים פיתוח כלכלי אלא פי שניים וחצי. בנוסף דיבר נחמן על יתרונות כלכליים וחברתיים מובהקים הקיימים בערים, לדוגמה: לריכוז של עסקים ומרכזים אנושיים יש תועלת של הפרייה הדדית. נחמן הציג יתרונות שעלו במחקרים אקדמיים, חלקם של מקבלי פרס נובל, ויתרונות נוספים שטרם כומתו או נחקרו.

מפגש זה כלל גם הרצאה של ד״ר ניר מועלם מהטכניון, אשר דיבר על סוגיות משפטיות בתחזוקת הבניין המתחדש. ממחקרי הטכניון עולה העדפה של תושבים לבנייה שאינה גבוהה, ולמרות זאת, קמים בניינים גבוהים. בבניינים אלה קיימת תחזוקה לקויה, מסובכת ויקרה. העיסוק בנושא, לדברי ניר, עוד נמצא בחיתוליו. לקריאה נוספת בדף הפייסבוק של עמותת מרחב אודות הרצאה זו לחצו כאן.

יתר המפגש כלל הרצאות בנושאי תכנון, ניהול ותחזוקה של מרקמי התחדשות עירונית, כלכלה מקומית וניהול רחובות מסחריים, מי מרוויח ומי מפסיד מהתחדשות עירונית, כלים לדייר ולעירייה לניהול מרחב מצטופף, והסתיים בשיח עמיתים אודות אמצעים ורעיונות המיושמים בערים בנושא תחזוקת הבניין המתחדש.

במפגש זה הרצו: ליאת איזקוב בן-שטרית, יהודה עירוני, ד"ר נאווה קיינר פרסוב, נחמן שלף, דורית גרפנקל וד"ר ניר מועלם.

המפגש השביעי שהתקיים ב- 5.2.19 עסק בנושא התחדשות עירונית רב תחומית וכלל שתי הרצאות של אדר' עודד קוטוק. ברצאתו הראשונה הציג כלים להתערבות רב תחומית במרחב העירונית, תוך התמקדות במרכז פתח תקוה. עודד נתן דוגמאות "מחוץ לקופסא" להתערבות במרחב הציבורי, למשל: גדר מתקפלת ומודולרית, אשר יכולה לשמש גם כספסל כאשר אין צורך בגידור, שימור האופי ההיסטורי של שכונה על ידי הקרנת תמונות היסטוריות על הבתים (באזור שבו לא מתאפשר לבצע שימור של המבנים), ועוד. בהרצאתו השנייה הציג עודד מודל לשכונה אוטופית, בה לא ישתמשו התושבים ברכב פרטי, אך יוכלו להגיע תוך 7 דקות לכל מקום בשכונה בשל צפיפותה הגבוהה, ובעזרת מערך של שירות נסיעות שיתופי, תנאים מיטביים לרכיבה על אופניים ולהליכה ברגל, ועוד.

בסדנא שהתקיימה במפגש זה המשיכו המשתתפים לעבוד על פרויקטים נבחרים משולחן העבודה שלהם.

יתר המפגש כלל הרצאות בנושאי קהילה כמנוע להתחדשות עירונית, טיפולוגיות בינוי חדשות תומכות ציפוף ועירוב שימושים, ויוזמות חדשניות להתחדשות עירונית.

במפגש זה הרצו: עודד קוטוק, בלה אלכסנדרוב, אריאל גושן ואלעד קנדל.

תמונה מהסדנא שהתקיימה במפגש

[תמונה מהסדנא שהתקיימה במפגש, שכללה עבודה בקבוצות על פרויקטים מעולמם של המשתתפים. צילום: עמותת מרחב]

מפגש הסיום שהתקיים ב- 12.2.19 עסק בנושא מודלים חדשים לדיור בערים והצגת תוצרי הקורס. הקורס כלל הרצאה של אדר' נועה שרמן אודות כלכלה שיתופית ומודלים חדשים לדיור.
בנוסף הרצה במפגש אלעד קנדל, מנכ"ל החברה הכלכלית של עיריית כפר סבא, אודות פרויקטים שמקדמת העירייה במסגרת ההתחדשות העירונית, והציג כיצד יכולה העירייה להפוך לשחקן משמעותי יותר בתחום זה.

במפגש זה הציגו המשתתפים את תוצרי הסדנא שהתקיימה לאורך הקורס, שבמסגרתה עבדו יחדיו על סוגיות משולחן העבודה שלהם. התוצרים  שהוצגו עסקו בסוגיות מהערים באר-שבע, ערד, חולון, סח’נין, ירושלים ופתח תקוה. עבודתם המשותפת של משתתפי הקורס, הדיונים שנוצרו והתוצרים שהוצגו, הוכיחו כי שיתוף פעולה מניב תוצאות טובות ויצירתיות.

תמונת סיום הקורס

[תמונת סיום הקורס, לאחר חלוקת התעודות למשתתפים. צילום: עמותת מרחב]