קורס העיר הישראלית 2030: תכנון עירוני מחוץ לקופסא - מחזור ו'
ב- 24.4.2023 נפתח המחזור השישי של קורס "העיר הישראלית 2030: תכנון עירוני מחוץ לקופסא" של פורום ה-15, בניהול אקדמי של עמותת מרחב – התנועה לעירוניות בישראל ובשיתוף מרכז השלטון המקומי.
הקורס עסק בסוגיות של התמודדות עם האתגרים של התחדשות עירונית, בנייה חדשה, גידול האוכלוסייה העירונית וההיערכות העירונית למשבר האקלים וסיפק למשתתפיו כלים מעשיים לקידום סדר יום חדש בתכנון ופיתוח המרחב העירוני (הפיזי והחברתי) בישראל.
הקורס כלל 7 מפגשים עיוניים וסיור עירוני בעיר נהריה.
ב-24.4.2023 התקיים המפגש הראשון של הקורס שעסק באתגר העירוניות בעיר המצטופפת.
את המפגש פתח עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה- 15, שדיבר על אתגרי העירוניות והציג עשייה מעוררת השראה מרחבי הארץ והעולם, אדר' ליאת איזקוב בן שטרית פתחה לנו צוהר למבט על איכות הצפיפות העירונית, אייל סנטו דיבר על עירוניות טקטית ועל מיקרומביליטי וטל אל על, סגן ומ"מ ראש העיר ויו"ר הועדה המקומית באר שבע, מתכנן ערים ובוגר הקורס, שוחח איתנו על תפקידם של אנשי המקצוע בעיצוב האג'נדה התכנונית של העיר. לסיום, אלה אלכסנדרי , מנכ"ל מרחב, פרשה לפנינו את עשרת הכלים של מרחב לעירוניות.
במפגש השני שהתקיים ב-1.5.23 ועסק בצפיפות ואיכות חיים שמענו את אדר' עדי לוי טראו שדברה על הצורך בניהול מלאי מרחבים ציבוריים, אדר' רן קליק שדיבר על הבטים אקלימיים בניהול העיר, וכן את פרופ הלל שוקן שעסק בגנום העירוני ובשאלה מהי עירוניות טובה. לאחר מכן, תרגלנו בקבוצות את עשרת הכלים של מרחב לעירוניות מיטיבה.
המפגש השלישי של הקורס התקיים ב-8.5.23 והתמקד בנושא האדם במרכז העירוניות, התבוננו בדברים מכמה נקודות מבט: ילדים, נשים ומגדר, זקנים, מגוון מרחבי מגורים, ותהליכי שיתוף ציבור. אדר' ליאת איזקוב בן שטרית פתחה את היום בשאלת המבוא : למי מתכננים? והדגימה על תכנון ידידותי לילדים. אדר' לאורה הופמן שפטלר מעיריית תל אביב ספרה על תוכנית עיר שווה לקידום שוויון מגדרי. ד"ר רינת בן נון הציגה לנו את החשיבות של תכנון עירוני מותאם לזקנים ואדר' עופר רוסמן מחברת XS, דיבר על יחידת הדיור הישראלית מודל 2.0 והציג קשת רחבה של סוגי יחידות דיור. לסיום אדר' ד"ר יערה רוזנר - מנור, הסבירה את הקונספט של שיתוף ציבור, הזכירה כלים כמו placemaking והדגימה באמצעות מהלכי שיתוף ציבור שעשתה בחברה הבדואית.
המפגש הרביעי הוקדש לנושא הניידות בעיר וסקר היבטים שונים מתחום התחבורה וכיצד הם משתלבים במרחב העירוני ותורמים ליצירת מפגשים והזדמנויות.
ד"ר יודן רופא הציג את מודל ה-400 מטר, מודל העיר למאה ה-21. נחמן שלף הציג את מנתח התחבורה - כלי שפיתח המאפשר הצגה גרפית וניתוח של הנגישות לתחבורה הציבורית בארץ. בהמשך גם התנסינו בשימוש בכלי זה לצורך ניתוח הניידות במרחב העירוני. לסיוםשמענו את הרצאתו של אדר' נוף שחר צור אשר הביא את הזווית האקלימית לתוך השיח על ניידות בעיר ודיבר על עקרונות העצים בעיר כמשאב עירוני שיש לנהל ככל יתר התשתית (הנה קישור להחלטת ממשלה על תכנית לאומית להצללה וקירור המרחב העירוני באמצעות עצים).
המפגש החמישי של הקורס התקיים ב-22.5.23 ועסק בהיבטים שונים של עירוב שימושים. אדר' ליאת איזקוב נתנה את הרקע והבסיס לנושא וחידדה את המושגים שימושים מעורבים ועירוב משתמשים. בהרצאתו ציין ד"ר יואב לרמן שלושה תנאים לרחוב מסחרי שעובד היטב: מרכזיות, זכות דרך שאינה עולה על 35 מ' ומרחק ממוצע בין צמתים וכניסות שלא יעלה על 10 מטרים. בהמשך התקיים פאנל שעסק בערך הכלכלי של עירוב שימושים ובו הציגו שחר אוריאן, יוגב שרביט ורני ויינברג את ההיבטים הכלכליים מזוויות שונות. לסיום, אדר' גיא איגרא הציג דוגמאות מרתקות של תכנון וביצוע ממרחבים בהם יש עירוב שימושים ציבוריים.
המפגש השישי הוקדש לסיור עירוני בנהריה בהדרכתם של רוני לוי, מנהל מחלקת התכנון ומאור תורג'מן, מנהל פרויקטים במחלקה במהלכו יצא לנו לראות בעיניים כמה מהנושאים עליהם דיברנו במפגשים הקודמים.
ב-5.6.23 התקיים המפגש השביעי של הקורס אשר פתח את העיסוק בהתחדשות העירונית במסגרת הקורס. בתחילה אדר' ליאת איזקוב בן שיטרית הניחה את הבסיס והעלתה את הסוגייות העיקריות של נושא זה בערים ולאחריה, עידו קלינברגר, הבעלים של חברת הייעוץ החברתי סטריטלייט, השלים את התמונה והסביר את החשיבות של ההיבטים החברתיים בפרויקטים ובתהליכים של התחדשות עירונית. בהמשך דיברה אור יעקב מעיריית תל אביב שסיפרה על העבודה שלהם בנושא תחזוקת בניינים מורכבים והמסקנה שלהם כי יש לכלול התייחסות ולהפנים את המשמעויות של התחזוקה כבר בשלבים המוקדמים. אדר' אריאל גושן עורר השראה והדגים איך אפשר לעשות ציפוף עירוני מוצלח ולא במגדלים בלבד מתוך פרויקטים קיימים. את המפגש סיימנו בתרגיל בקבוצות לבחינת קישוריות וחיבוריות.
המפגש השמיני והאחרון של הקורס התקיים ביום שני ה-12.6.23 ועסק גם הוא בנושא ההתחדשות העירונית. בתחילת המפגש שמענו את הרצאתה של עו"ד אורלי אריאב שהציגה את חשיבותו של מלאי דיור מגוון ותרומתו ליצירת מרקם עירוני פורה. בהמשך שמענו את פרופ' הלל שוקן אשר דיבר על טיפולוגיות בנייה ומתי ואיך נכון לבנות גם לגובה במטרה להגביר צפיפויות. אחריו דיבר דרוד בר לב על תקן 21 והנחות היסוד הכלכליות עליהן הוא מבוסס. לסיום, יהודה עירוני ונחמן שלף הציגו, כל אחד מנקודת מבטו, את הסוגיות השונות בהקשר של ניהול רחובות מסחריים ותפקידם בחיזוק הכלכלה המקומית.