צריכה ופסולת
אחד מתוצרי הלוואי של הפעילות האנושית הוא הפסולת. במודלים הכלכליים של ימינו, המושתתים על עידוד צריכה כמנוע לכלכלה, כמויות אדירות של פסולת נוצרות מידיי יום ומייצרות מפגע סביבתי ובריאותי הולך וגובר.
כאשר היא מנוהלת נכון, יכולה לשמש הפסולת כמשאב בעל ערך, לייצר מנועים כלכליים למשק ולחסוך בעלויות הטיפול, אשר נופלת ברובה על כתפיהן של הרשויות המקומיות.
פירמידת הפסולת מתעדפת הפחתה במקור (צמצום היצירה של פסולת מלכתחילה), אחריה שימוש חוזר, אחריו מיחזור (בשל בזבוז המשאבים הכרוך בפעולת המחזור), השבה (למשל המרה לאנרגיה), ולבסוף הטמנה, שהינה הפתרון המזיק ביותר.
מתוך אסטרטגיה למשק פסולת בר קיימא 2021-2030, המשרד להגנת הסביבה, דצמבר 2020.
בישראל, היקפי ייצור הפסולת הולכים וגדלים, הן באופן אבסולוטי (כתוצאה מהגידול באוכלוסייה) והן באופן יחסי (ק"ג לנפש), ושיעורי המחזור לא השתנו באופן משמעותי בעשורים האחרונים. 80% מהפסולת עדיין מועברת להטמנה.
ניהול פסולת מיטבי מתחיל מהפחתה במקור של הפסולת באמצעות שינוי הרגלי הצריכה. צריכה מושכלת היא חלק בלתי נפרד מתפיסת הקיימות ומפיתוח הכלכלה המקומית. צריכה נבונה מאפשרת לצמצם בכמות הפסולת ולחסוך בהוצאות העירייה על פינוי הפסולת והטמנתה, וכן להפחית את פליטת גזי החממה של העיר ותושביה. עידוד תרבות צריכה חסכונית ושיתופית אף תורמת ליצירת קשרי קהילה ויוצרת ערך חברתי אשר תורם לחוסן העירוני.
על-מנת להתניע ולעודד תהליכים אלה, יש להנגיש לציבור התושבים פלטפורמות ותשתיות שמתאימות לצרכיהם והרגליהם היומיומיים.
במסגרת זאת פרסם פורום ה-15 פרקטיקה בנושא הפעלת שווקי יד שנייה ברשות המקומית.
להלן מקבץ של חומרים ופרסומים בתקשורת בנושא צריכה ופסולת:
ב- 11.12.19 אישרה מועצת העיר אילת תיקון לחוק עזר עירוני, אשר אוסר על שימוש בכלים חד פעמיים בחופי העיר. הקנס המרבי הצפוי: 730 שקלים. אילת היא העיר הראשונה בישראל שאוסרת שימוש בכלים חד פעמיים בחופים. לקריאת כתבה בנושא לחצו כאן.
בחודשים אוקטובר-דצמבר 2019 הודיעו העיריות חולון, תל אביב-יפו, רמת גן, ראשון לציון, גבעתיים, ירושלים ומודיעין כי הן מפסיקות את השימוש בכלים חד פעמיים במערכת החינוך בעיר. בכך הן מצטרפות לעיריות כפר סבא, אשדוד, נתניה והרצליה, בהן ילדי מוסדות החינוך נהנים מכלים רב-פעמיים ומתחנכים על ערכי הסביבה, הקיימות והחיסכון כבר מספר שנים. לחצו על שם העירייה לקריאת הפרסום שלה בנושא. לחצו כאן לקריאת מאמר דעה בנושא שפרסם אביב לביא.
"פסטיבל שכולו ספר" בכפר סבא: 20 שקל לספר – ואשכול נבו אחד (7.6.2019, מיינט כפר סבא) - לכבוד שבוע הספר מקיימת עיריית כפר סבא פסטיבל מכירת ספרים יד שנייה, על ידי "סיפור חוזר". בנוסף, במסגרת הפסטיבל ניתנת אפשרות של "מכירה עצמית" של ספרים על ידי התושבים, במרכז קיפוד.
"עיריות אילת והרצליה יאסרו שימוש ומכירה של מוצרים חד-פעמיים בחופי הים" (אלמוג בן זכרי וצפריר רינת, 3.6.19, הארץ)
"חוק עזר עירוני חדש: הכנסת שקיות פלסטיק וכלים חד-פעמיים לחופי הרצליה - אסורה" (אשר אטדגי, 27.5.19, MyNet הרצליה).