בכל שנה ב-12.3 מציינים ברחבי העולם את יום צמצום בזבוז המזון, ביוזמת ארגון The Natural Step Israel.

במסגרת זו, ארגונים ברחבי הארץ והעולם, ביניהם עיריות רבות בישראל, נרתמו להעלאת המודעות להשלכות הכלכליות, החברתיות והסביבתיות של בזבוז המזון, על ידי הסברה ופעילויות שונות.

ישראל נמצאת במקום השני בין מדינות ה-OECD בבזבוז מזון ומייצרת מידי שנה כ-2.4 מיליון טון פסולת מזון, המוערכת בשווי כלכלי של כ-19.5 מיליארד שקל.

ההוצאה הביתית על מזון היא ההוצאה השנייה בגודלה במשק הבית, עם זאת כרבע מהמזון שאנחנו קונים מגיע בסופו של דבר לפח האשפה. לכך השפעות רבות: הוצאות גבוהות למשק הביתי ולמשק הישראלי, עלויות עירוניות גבוהות לפינוי אשפה, פליטות גזי חממה (בעיקר מתאן) ועוד. 
צמצום בזבוז המזון יכול לסייע גם בהפחתת הוצאות משק הבית, הפחתת ההוצאה העירונית על פינוי וטיפול בפסולת, צמצום פליטות גזי חממה וניצול יעיל של הקרקע והמים וצמצום הפגיעה בהם.

להלן דוגמאות מכמה מהעיריות שנרתמו למהלך: 

  • עיריית פתח תקווה מקדמת אירוע עירוני לציון יום בזבוז המזון (צמבו"ז) אשר יכלול מסיבת אוכל מוצל בשוק העירוני.
  • עיריית תל אביב-יפו מציעה לתושבים סדנה מעשית בה ילמדו על הקשר שבין בזבוז המזון למשבר האקלים ויתנסו בהכנה של ירקות מותססים.
  • תלמידי התיכון בחדרה הפעילוו דוכן מיץ מכל אותם ירקות ופירות "מכוערים" אך טובים לשימוש שאחרת היו נזרקים לפח.
  • היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון פרסמו קול קורא לגופים המעונינים לקחת חלק במערך מסירה של מזון עודף. בנוסף, הוציאה היחידה סרטון הסברה על הנושא הכולל טיפים לצמצום בזבוז המזון.
  • בעיריית כפר סבא ועיריית רמת גן ערכו הקרנה של סרט העוסק בתופעת בזבוז המזון במטרה להעלות את המודעות לנושא בקרב התושבים.
  • עיריית חולון, בת ים, נתניה ועוד משתפות את תושביהן במידע וטיפים לצמצום בזבוז המזון ליישום בבית.


להלן קישורים לטיפים ומידע נוסף בנושא צמצום בזבוז מזון:

הדוח הלאומי לאבדן המזון והצלת מזון לשנת 2020- לקט ישראל, BDO והמשרד להגנת הסביבה

 together we can fight food waste

 

כתבות ופרסומים

סך היקף אובדן המזון בישראל: 615 שקלים בחודש לכל משק בית- המשמעות הכלכלית של תופעת בזבוז המזון – נתונים מתוך הדוח השנתי של "לקט ישראל". (אילנה קוריאל, 27.12.2021, ynet)  

תפסיקו להגזים עם האוכל- ישראל נמצאת במקום השני בעולם בבזבוז מזון. (רומי בן צבי, 15.9.21, makogreen)

פירות וירקות נזרקים הכי הרבה: איך מצמצמים את בזבוז המזון? בישראל הולכים לאיבוד מדי שנה כ-2.5 מליון טון של מזון- אילו פתרונות קיימים? (מירב דרוסטר, 16.3.2021, makogreen)

המחיר של בזבוז מזון: 20.3 מיליארד שקל נזרקו לפח ב-2019 - דו”ח של המשרד להגנת הסביבה ולקט ישראל חושף כי היקף המזון המבוזבז מהווה כ־1.5% מהתל”ג. מחצית מהאוכל שנזרק נמצא ראוי למאכל. (עומר כביר, 10.11.2020, כלכליסט)

בשנת 2020, כתוצאה מהקורונה והסגרים, בילו תושבי ישראל יותר זמן בבית- התוצאה הברורה הייתה עלייה בצריכת המזון, ובהתאמה גם עלייה בהיקפי הפסולת הביתית – בחירייה, למשל, דיווחו על עלייה של 30% בפסולת "משברית", המכילה בעיקר פסולת אורגנית. (אילנה קוריאל, 25.3.2020, ynet)

פרק בתסכית (פודקאסט) סיפור ירק בנושא בזבוז מזון עם מיכל ביטרמן, מייסדת ומנכ"לית The Natural Step

הדרך לפח רצופה בכוונות טובות – צמצום בזבוז המזון בישראל- היכרות עם תופעת בזבוז המזון בישראל והשפעותיה על הסביבה (מיכל ביטרמן, 17.5.2016, אקולוגיה וסביבה)