סיור טבע עירוני באשדוד - הטבע העירוני וקהילות העיר- מי שומר על מי?
ביום ה', ה-9.3.23, קיים פורום ה-15 סיור שני בסדרה בנושא טבע עירוני בראי משבר האקלים, – הסיור התקיים באתרי הטבע העירוני של אשדוד.
הסיור התקיים בהובלה מקצועית של המחלקה העירונית לקיימות ואיכות הסביבה, בהנהלתה של ימית הוניקמן פרץ, בשיתוף מקצועי עם איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה. בסיור השתתפו אנשי מקצוע מעיריות פורום ה-15 ורשויות נוספות.
הסיור התמקד בהיבטים של הנגשת הטבע העירוני לקהילות העיר ובתפקידם של השטחים הפתוחים בעיר המגוונת והמצטופפת, והציג מודלים שונים לניהול פרקטי של משאבי הטבע בעיר.
במסגרת הסיור ביקרנו במגוון רחב של אתרי טבע מסוגים שונים ודנו באופן שבו העירייה ממפה, מאפיינת, מתכננת ומנהלת את אתרי הטבע בעיר, בהתאם לצרכי הקהילה והסביבה.
את הסיור התחלנו בפארק נחל לכיש הממוקם בחלקה הצפוני של העיר, בצמוד לאיזור התעשייה, בו פועל גם נמל אשדוד. שמענו מיעקב פלאצ'י, מנהל אגף רישוי עסקים ואיכות הסביבה על התהליך שהובילה העירייה לביצוע פעולות לשיקום משמעותי של הנחל, בהובלתם של ראש העירייה ומנכ"ל העירייה, על המחקרים האקולוגיים שבוצעו בסביבת הנחל ועל המחקר שמתקיים בימים אלו, שמטרתו לספק כלים לעיצוב המדיניות בנוגע לנחל.
הלכנו לאורך הנחל עד לאיזור השפך, שם הוקם ופועל "מרכז הדולפין והים" - מרכז חינוכי של 'עמותת דלפיס'. המרכז הוקם לפני כ-6 שנים, בתמיכה שוטפת של עיריית אשדוד, מאז קולט אלפי מבקרים בשנה הבאים ללמוד בצורה חווייתית על עולמם המופלא של היונקים הימיים החיים לאורך חופי ישראל, ומנגיש לציבור של את הטבע הימי הסמוך לעיר, שלרוב נסתר מעיננו .
התחנה הבאה בסיור הייתה יער המאכל הראשון באשדוד, המצוי ברובע ט"ו בעיר. יער המאכל מהווה דוגמא מצוינת לעירוב התושבים והקהילה בפרויקט טבע עירוני – החל משלב התכנון, דרך ההקמה ועד לתחזוקה השוטפת והיומיומית שנעשית בסיועה של קבוצת תושבים פעילים ובהנחייתו של "ארגון רי-פורסט". באתר זה נפגשנו עם נמרוד מ"רי-פורסט" ועם תושב פעיל בשם שרגא ושמענו על תהליך ההקמה, ההתלבטויות והאופן שבו הקהילה לקחה חלק והשפיעה על אופיו של האתר וקבלת ההחלטות. בהמשך שמענו על יוזמה מקומית נוספת - גינת הפרפרים ברובע ד' אשר הוקמה מתוך יוזמה פרטית של תושב השכונה, יהונתן כהן, שנפגש עמנו וסיפר על שיתוף הפעולה עם העירייה להקמת הגינה והפעילות הקהילתית הענפה המתרחשת בה.
היום הסתיים בסיור מודרך רגלי בפארק האקולוגי החדש שהוקם בדרום העיר, בסמוך למצודת אשדוד (שגם היא עברה תהליך שיקום), ביוזמת העירייה והחברה לתיירות. זהו פארק חופי ראשון בישראל, אשר משלב צמחיה ים תיכונית ובתי גידול ייחודיים לצד אתרים ארכאולוגיים. בתכנון הפארק נעשה שימוש בכלים לתכנון מבוסס טבע המאפשר שגשוג למגוון הביולוגי ובראיה מתקדמת וחדשנית השואפת להחזרת הטבע (re-wilding) והנגשתו לקהילה. הסיור הודרך על-ידי אדריכל הנוף והאקולוג שתכנן את הפארק – ליאב שלם.
הסיור היה מעשיר והציג דוגמאות מגוונות לשילוב של טבע עירוני בלב האוכלוסייה והמרקם הבנוי, להתערבויות אינטנסיביות בצורת עבודות שיקום והגנה של הטבע בעיר ודוגמא לחשיבה יצירתית, ניצול הזדמנויות ועבודת צוות מיטבית של גורמים שונים בתוך העירייה ומחוץ לה.