סדנה ייעודית בנושא "תכנון וניהול נגר עירוני בראי שינויי האקלים", של פורום ה-15, בשיתוף פעולה מקצועי עם 'אגמא', מנהל התכנון ומשרד החקלאות התקיימה בבית דורון, רמת גן, ב-26.10.2022.

 

מפגש זה נערך במסגרת פעילות פורום ה-15 בנושא היערכות עירונית למשבר האקלים ובהמשך ליום העיון בנושא ניהול הנגר העירוני שהתקיים במרץ 2021 (לקריאה נוספת על יום העיון ועיון בחומרים שהוצגו במסגרתו לחצו כאן).

בשנים האחרונות, שינויי האקלים הביאו לעלייה בתדירותם של אירועי מזג אוויר קיצוני, כגון סערות ואירועי גשם עוצמתיים. ערים נאלצות להתמודד עם כמויות משקעים הולכות וגדלות היורדות בפרקי זמן קצרים ובצורה ממוקדת, אשר יוצרות עומסים כבדים על מערכות הניקוז והתיעול העירוניות, ויוצרות הצפות, שיכולות לסכן תשתיות, רכוש וחיי אדם.

בערי ישראל מתווסף אתגר ניהול הנגר העירוני לאתגר הדמוגרפי; קצב גידול האוכלוסייה (וכפועל יוצא קצב הבנייה), מחייבים את הערים בארץ להצטופף, דבר המוביל לעלייה מתמדת בתכסית המבונה. צמצום שטחי החלחול הטבעיים מעצים את אתגר הנגר ומשאיר את הערים פגיעות להצפות במרחב העירוני.

תכנון וניהול נכון של הנגר בעיר יכולים להפוך אותו מאתגר למשאב, אך לצורך כך יש צורך בראייה כלל עירונית וארוכת טווח, תוך אימוץ גישות תכנוניות מתקדמות בכל רמות התכנון.

מטרת הסדנה הייתה להנגיש לאנשי המקצוע המובילים את נושא הנגר בערים את הכלים המתקדמים ביותר לניהול נגר במרקם העירוני הצפוף והמצטופף. במהלך היום הוצגו מתודולוגיות מתקדמות לניהול, תכנון וחישוב נגר, ובכלל זה מדיניות הנגר החדשה של מנהל התכנון, כלים להערכת סיכוני הצפות בעיר ושילוב פתרונות נגר מבוססי טבע בתכנון ובפיתוח העירוני והודגם השימוש במחשבון הנגר ובתכניות האגניות של משרד החקלאות והממשקים ביניהן לבין הרמה המקומית. דגש נוסף בסדנה היה מיסוד של שיח עמיתים וטיוב הממשק בין אגפי התכנון לאגפי התפעול/תיעול/ניקוז בעירייה.

 

הסדנה התקיימה בשיתוף ובניהול מקצועי של "אגמא" – המרכז לאגני היקוות, נגר ונחלים.
* תודה לברק קסטרו על הפקת האירוע ועזרתו בעריכת הסיכום שלהלן.

 

לעיון בסדר היום של המפגש לחצו כאן.

 

קישורים רלוונטיים:

אתר מדיניות ניהול הנגר העירוני בישראל | אגמא, מנהל התכנון ומשרד החקלאות

אתר המתודולוגיה לניהול סיכוני שיטפונות | אגמא ואגף שימור קרקע וניקוז במשרד החקלאות

 

WhatsApp Image 2022-10-27 at 09.45.54.jpe

WhatsApp Image 2022-10-27 at 09.48.52.jpe

עיקרי ההרצאות והמרצים (לעיון במצגות לחצו על כותרת ההרצאה):

פתיחה:

הילה בייניש, מנהלת 'אגמא' –המרכז לאגני היקוות ונחלים

מאיה קרבטרי, מנהלת מחלקת אקלים, סביבה ותכנון, פורום ה-15

עיריית רמת גן (העירייה המארחת):

שרית אסרף לוי, מחזיקת תיק איכות הסביבה, , רמת גן

שירן כהן רביע, מנהלת המחלקה לאיכות הסביבה, עיריית רמת גן

עומר בן-נון שטרן,  המחלקה לאיכות הסביבה, עיריית רמת גן

דברי ברכה והצגה של עיקרי העשייה בעירייה בנושא ניהול נגר, לרבות אגנים ירוקים, מאגר להשהיית מי נגר וכן מדיניות גגות כחולים וירוקים.

 

גלעד ספיר,  מנהלת מחלקת הידרולוגיה ב- DHV MED | ברצלונה – עיר ללא הצפות

גלעד סקר את פעולותיה של ברצלונה, עיר בעלת מאפיינים אקלימיים דומים באופן יחסי לערים רבות בישראל, בתחום ניהול הנגר העירוני. על אף ההשקעה המרובה במערכות הניקוז והתיעול העירוניות לאורך השנים, סבלו תושבי ברצלונה מהצפות חוזרות ונשנות. בעקבות זאת, בשנות ה-90 החליטו לאמץ בברצלונה מדיניות וגישה חדשה לניהול הנגר העירוני. כיום, ניהול הנגר בברצלונה נעשה, בין היתר, באמצעות עשרות מאגרים תת קרקעיים בנפח כולל של כ- 500,000 קוב ושימוש במגוון רחב של פתרונות מבוססי טבע לחלחול, השהייה ואיגום מי נגר ברחבי העיר. בהרצאה הדגיש גלעד את החשיבות של שיתוף הפעולה בין אגפי העירייה ואת היתרונות של פיילוטים מוצלחים ליישום מדיניות ניהול נגר עירוני המשתמשת בכלים מתקדמים.

על המרצה: גלעד ספיר הוא ההידרולוג הראשי בחברת DHV MED ומתמחה בעיקר בהידרולוגיה עילית. לגלעד ניסיון של 15 שנים בעבודה על פרויקטים הידרולוגיים וכן כראש צוות וכמנהל פרויקטים בחברת DHV MED. בין הפרויקטים שהיה מעורב בהם: עדכון פרק המים לתמ"א 1, תמ"א 6), תכניות אב אזוריות לאספקת מים, תכניות שיקום נחלים, תכנון מערכות לניהול נגר ועוד. לגלעד תואר ראשון בניהול משאבי סביבה מגרמניה ותואר שני בהידרו-אינפורמטיקה מברצלונה. בהשכלתו האקדמית התמחה גלעד במודלים ממוחשבים של משאבי מים שונים כגון מערכות תיעול, נחלים, פשטי הצפה ועוד.

 

ד"ר ג'ניה גוטמן, מנהלת תחום מדיניות וסביבה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר | הידרולוגיה כבסיס לתהליכי קבלת החלטות - מתודולוגיה לניהול סיכוני שיטפונות

בהרצאתה דיברה ג'ניה על המעבר מנתונים הידרולוגיים לכלים תכנוניים ויישומיים. שמענו על תפקידן של רשויות הניקוז והנחלים ועל המתודולוגיה החדשנית לניהול סיכוני שיטפונות שמשרד החקלאות מקדם. ג'ניה עמדה על ההבדלים שבין אסטרטגיית מניעה לאסטרטגיית הגנה מפני שיטפונות ודנו על יכולותיה ומגבלותיה של הרשות המקומית לפעול באמצעות הכלים הללו.

המתודולוגיה שפותחה אמורה להוות מצפן תכנוני, מבוסס ידע ונתונים, עבור כלל גורמי התכנון באגן. בהמשך הוצגו אסטרטגיות ההתמודדות המועדפות לכל איזור סיכון על בסיס ניתוח כלכלי מפורט.

על המרצה: ד"ר ג'ניה גוטמן, אמונה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר על פיתוח מדיניות ארוכת הטווח הנוגעת לניהול סיכוני הצפות ושיטפונות, באגף שימור קרקע וניקוז. המשרד הנו אחד הרגולטורים של 11 רשויות ניקוז האמונות על צמצום נזקי שיטפונות והצפות. לג'ניה דוקטורט בתחום הנדסה סביבתית, והיא בוגרת תכנית ממשק להסבת מדענים לשרות הציבורי, של האגודה לאקולוגיה וסביבה. ג'ניה מרכזת תהליכי עבודה בין משרדיים ובין מגזריים המפתחים את המדיניות והחשיבה האגנית בישראל, מקדמת מדיניות פרקטית הכוללת כלים מעשיים, ומקדמת יחד עם שותפים רבים את החיבור הנדרש בין שפות התכנון לשפת ההידרולוגיה.

 

אדריכלית נוף טלי וקסלר, שותפה מייסדת במשרד 'נחלת הכלל | תכנון המרחב הציבורי שלנו | מדיניות לניהול נגר עירוני – כלים תכנוניים והיבטים כלכליים

בהרצאה זו נחשפנו לעקרונות מתקדמים לניהול הנגר העירוני, הכלולים בין היתר במדיניות החדשה של מנהל התכנון בנושא, אשר שימשה כבסיס לתיקון 8 לתמ"א 1, שאושר במועצה הארצית ב9.11.2022. במסגרת ההרצאה הציגה טלי את סל הכלים לניהול נגר הכלול במסמך המדיניות והסבירה כיצד ניתן להטמיע את האמצעים השונים בתכנון המרחב הפתוח והבנוי. בהמשך, הוצג אומדן עלויות של אמצעי ניהול נגר ביחס לעלויות פיתוח סטנדרטיות ודנו בהיבטים הכלכליים של הכלים התכנוניים המוצעים.

על המרצה: טלי וקסלר בעלת תואר ראשון באדריכלות נוף מהטכניון ובעלת תואר שני במנהל עסקים מהמרכז הבינתחומי הרצליה. טלי היא שותפה מייסדת של 'נחלת הכלל | תכנון המרחב הציבורי שלנו' - משרד אדריכלות נוף צעיר העוסק בתכנון נופי ועירוני, בדגש על המרחב הציבורי בעיר. בשמונה השנים האחרונות היא משמשת גם כחברת הנהלה באיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף. במסגרת פעילותה באיגוד לקחה חלק בהובלת כנסים ארציים, ייסדה את פורום הצעירים של האיגוד, ופעלה להעלאת סוגיות שונות לסדר היום הציבורי.

 

גלעד ספיר | ניהול נגר ומניעת הצפות – מעקרונות למספרים (כולל דגשים לבדיקת תכניות)

גלעד הציג את המחשבון לקביעת יעד נפח נגר לניהול בתכנית, אשר נכתב עבור מדיניות ניהול הנגר החדשה, והדגים את השימוש בו. גלעד ניתח את מרכיבי הנגר השונים והציג פתרונות אפשריים למניעת הצפות על פי שימושי הקרקע. בנוסף, הוצגו דגשים חשובים להתייחסות גורמי התכנון העירוניים בעת בחינת התכנון ובדיקת תכניות, הן בשלב התכנון והן בשלב הרישוי, וכיצד לעשות שימוש מיטבי בעקרונות ובכלים העומדים לרשותם, לטובת תכנון וניהול מיטבי של הנגר בתכניות.

 

אינג' בועז גמליאל, מהנדס העיר נס ציונה | מתחזוקת שבר לתכנון וניהול נגר

 (המצגת תעלה בקרוב)

נס ציונה סבלה בשנים האחרונות לא מעט מהצפות נרחבות, בין היתר כתוצאה פיתוח ובינוי מואצים ביישובים סמוכים בתוך גבולות אגן הניקוז. כתוצאה מהצפות אלה, אשר גרמו לנזקים משמעותיים בעיר, החליטה העירייה לפעול למניעת הצפות, הן באופן מיידי והן בראייה ארוכת טווח. במסגרת זו הוקם מערך של מאגרי השהייה והחרדה, לרבות בערים סמוכות, הוקמו סוללת הגנה כמענה ראשוני, והותקנו בעיר אמצעים להיערכות לאירועי גשם קיצוניים. בועז הדגיש את ההיבט האגני של אתגר ניהול הנגר והדגים את השפעתו על נס ציונה אשר נמצאת במורד האגן. לבסוף, הוצגו הפעולות הנדרשות ברמה הלאומית ובטווח המידי על מנת לספק פתרונות לאתגרי הנגר במרחב העירוני, וכן את פעילותה של עיריית נס-ציונה להקמת "פורום ערים יבשות", במטרה לקדם פעילות משותפת של רשויות מקומיות מול הממשלה בכל הנוגע לצרכים המקומיים לצמצום סיכוני ההצפה.

על המרצה: בועז גמליאל מכהן כמהנדס העיר נס ציונה מזה כ-6 שנים והינו חבר ועד איגוד מהנדסי ערים במשך שנים רבות. בתפקידו הקודם שימש כמהנדס המועצה המקומית קריית עקרון במשך כ-7 שנים ולפני כן עבד בעיריית רחובות כמנהל אגף תשתיות פיתוח ותחבורה. בועז בעל תואר בהנדסה אזרחית מהטכניון.

 

אדריכלית נוף טלי וקסלר | ניהול נגר ונחלים – סדנה יישומית, תרגול פריסת שטחים פתוחים ואמצעי ניהול מי נגר – מצגת הסדנה.

החלק האחרון של המפגש הוקדש להתנסות מעשית ותרגול של כלים לניהול נגר בתכנית לדוגמא. משתתפי הסדנה התחלקו לקבוצות עבודה אשר ישבו לחשיבה משותפת והציעו פתרונות משולבים לניהול נגר בשטח מוגדר בעל מאפיינים ידועים. לסיום, הציגה כל קבוצה את תכנית הנגר שתכננה והתקיים דיון רב משתתפים על הפתרונות שהוצעו והשימוש בכלים השונים.

WhatsApp Image 2022-10-27 at 09.46.43.jpe