מפגש עמיתים בנושא "הכן עירך לקיץ – מה צפוי לנו וכיצד נתמודד?" - 4.7.2024
ביום חמישי, ה-4.7.24 קיימנו מפגש עמיתים מקוון בנושא התמודדת עירונית עם אירועי עומס חום.
בחלק הראשון של המפגש, ד"ר עמיר גבעתי, מנהל השירות המטאורולוגי, הציג את הנתונים העדכניים והמדאיגים באשר לעלייה בעוצמתם, משכם ותדירותם של גלי החום ועומסי החום. על פי המודלים האקלימיים, מגמה זו צפויה להתגבר בעשורים הקרובים. עמיר הציג את ההבדל בין גלי חום, אשר מתבטאים בטמפרטורות גבוהות (במשך שלושה ימים רצופים לפחות), לבין עומסי חום, המאופיינים גם בשיעורי לחות וקרינה גבוהים, בנוסף לטמפרטורות הגבוהות. לפי התחזיות, תהיה עלייה בשכיחותם הן של גלי חום והן של עומסי חום.
על פי תרחישי הייחוס שפרסם השרות המטאורולוגי, המתבססים על תקופת ייחוס של 2 העשורים האחרונים, עד סוף המאה הנוכחית, הטמפרטורה הממוצעת בארץ תהיה גבוהה בכ-5 מעלות צלסיוס ביחס להיום. ההתחממות אינה אחידה בכל הארץ - כך לדוגמא מישור החוף מתחמם בקצב איטי יותר ביחס למזרח ודרום הארץ.
לא רק הטמפרטורה הממוצעת תעלה, אלא גם אירועי הקיצון יחמירו, ויתבטאו בין היתר בשבירה הולכת וגוברת של שיאי טמפרטורה – יהיו יותר גלי חום וגלי החום יהיו חמורים יותר – חמים יותר. למשל, בבאר שבע, טמפרטורת המקסימום צפויה להגיע בסוף המאה ל-50.3 מעלות, זאת בהשוואה לטמפרטורת מקסימום של 44.6 מעלות היום. גם טמפרטורת המינימום צפויה לעלות, כך שגם הלילות יהיו חמים יותר, באופן שיצמצם את ההתקררות של האוויר (וכפועל יוצא גם של אנשים וחומרים) - התקררות שמהווה מרכיב משמעותי ביכולת ההתמודדות עם גלי החום.
באתר השירות המטאורולוגי הוקם פורטל חדש המיועד לרשויות המקומיות. האתר מציג מידע אודות מזג האוויר הצפוי בטווח הקצר, על פי חלוקה גאוגרפית, וברזולוציה גבוהה. בנוסף, כולל האתר המלצות בריאותיות בנוגע להתנהגות המומלצת בתנאי מזג אוויר שונים, ואפשרות להירשם לקבלת התראות ישירות לטלפון הנייד.
לעיון במצגת שהציג ד"ר עמיר גבעתי לחצו כאן
החלק השני של המפגש הוקדש להצגת נוהל החום העירוני שגיבשה ופרסמה עיריית באר שבע, בסיועו וליוויו של פרופ' עדי וולפסון ממכללת סמי שמעון.
עמית ריינגולד, מנהל אגף מנהל לוגיסטיקה וחירום בעיריית באר שבע, ורונית איבגי, מנהלת הקיימות העירונית, הציגו את עיקרי הנוהל, הרציונל ותהליך העבודה של גיבושו.
הנוהל מתווה תכנית פעולה מובנית ומוסדרת להיערכות לקראת ובמהלך אירוע חום קיצוני, הוא מתבסס על מיפוי של הסיכונים ומספק כלי לניהולם ותיכלול הפעולות בזמן אמת. הנוהל מגדיר מענים לאוכלוסיות שונות, כולל חלוקת אחריות ברורה בין הגורמים העירוניים ומתאר עבור כל אגף ומינהל בעירייה את סדר הפעולות הנדרשות על מנת להפחית את השפעתו השלילית של גל החום על האוכלוסייה והתשתית בעיר ולאפשר רציפות תפקודית ככל הניתן.
במסגרת הכנת הנוהל, אירועי האקלים הקיצוניים הוגדרו כאירועי חירום עירוניים ובהתאם לזאת, הוחלט שהנושא יתוכלל וינוהל על-ידי אגף מנהל לוגיסטיקה וחירום. הנוהל הוצג לכל הנהלת העירייה והאגפים במסגרת יום עיון פנימי בו דנו בסעיפים ותירגלו מקרים ותגובות אפשריים.
על בסיס נתוני השירות המטאורולוגי, נקבע מדרג של עומסי חום על פי צבעי הרמזור: כתום מסמל עומס חום כבד, אדום מסמן עומס חום קיצוני ועבור כל אחד מהמצבים האלה נקבעה סדרת הוראות ופעולות. במצב של תנאי עומס חום כבד, נקבע כי תמשך שגרת הפעילות העירונית, תוך מגבלות מסוימות ונקיטת אמצעים להגן על עובדי העירייה הפועלים בחוץ ויידוע והסברה לתושבים. במקרה של עומס חום קיצוני, חלק מהפעילויות מבוטלות, מתקבלת הוראה על הפסקת עבודות שטח וחוץ של עובדי העירייה וקבלנים, ביטול יציאת תלמידים לפעילות חוץ (בתיאום עם חדר המצב של משרד החינוך), ביטול אירועים עירוניים בחוץ או דחייתם לשעות הערב, היערכות צוותי כוננות, סיורים לאיתור ופינוי דרי רחוב לבתים מקוררים, מענה וטרינרי לבע"ח והסברה מאסיבית לתושבים. אמצעי נוסף שנקבע בתכנית הוא סגירת הפארקים העירוניים המגודרים (גינות כיס ופארקים נוספים ברחבי העיר שאינם מגודרים נותרים פתוחים). סוגיה זו עוררה שאלות בקרב המשתתפים, לאור השוני בין הוראה זו לבין הוראות של ערים בעולם בעניין זה, שדווקא מגדירות את הפארקים כמרחבי קירור. נציגי העירייה הסבירו את הרציונל שבבסיס הוראה זו - סגירת הפארקים הינה זמנית ונעשית בשל מחסור בהצללה אפקטיבית בפארקים הצעירים יחסית. העירייה פועלת לשפר את ההצללה, הטבעית והמלאכותית, במטרה להפוך אותם בהדרגה למתאימים לשימוש גם במהלך עומסי חום קיצוניים.
דגש מיוחד ניתן בבאר שבע על תחום ההסברה במהלך אירועי חום כבד וקיצוני, במטרה לחזק את החוסן האישי והמשפחתי של התושבים, כמרכיב אינטגרלי מבניית החוסן העירוני. ההסברה מותאמת לקהלים השונים ונעשית באמצעות מספר פלטפורמות (למשל חלוקת עלונים בקופסאות האוכל של ילדי הגן, הסברה בע"פ ובערוצי התקשורת הדיגיטליים) ובשפות שונות, בהתאם לאוכלוסיות השונות בעיר.
לבסוף, הציגה רונית איבגי, מנהלת הקיימות העירונית, כיצד משתלבת תכנית זו עם הפעילות העירונית ארוכת השנים בתחומי האקלים והקיימות, וסקרה את התכניות העיקריות הנוספות והמשלימות עליהן עובד הצוות העירוני בימים אלה. בכלל זה: תכנית עירונית להיערכות למשבר האקלים, הכנת תכנית הצללה עירונית ופיילוט נטיעות, כתיבת תכנית לאנרגיה בת קיימה, ועוד. רונית הדגישה את חשיבותו של התהליך הפנים האירגוני ושיתופי הפעולה בין האגפים השונים כמפתחות להצלחת הפעילות בתחום זה.